Uw inschrijvingen Inschrijvingen (0)

Bijtgedrag en ruimte-issues met hengsten

09-01-2018

Afgelopen week had ik een enorm fijne Powerdaagse in Gent, met voor de mensen die iets weten over de paardenpersoonlijkheden van Hempfling, een typische Dandy. Zálig paardje!

YANI was een vijfjarige hengst. Tijdens onze eerste ontmoeting aan het begin van de ochtend, was hij - zoals veel hengsten die ik tegenkom – opdringerig, bijterig en had weinig respect voor ruimte. In de eerste sessie van de dag heb ik er dan ook voor gekozen om zelf met hem te werken, zodat ik hem beter kon leren kennen en ook al meteen een goede basis neer kon leggen. Binnen enkele minuten zag je hem al duidelijk veranderen.

Met hengsten werken is enorm verschillend van werken met merries of ruinen; uitzonderingen daar gelaten, uiteraard. Wanneer je met een hengst werkt, moet je werk nog zoveel nauwkeuriger en preciezer zijn. Elke millimeter in je lichaamstaal telt. Elke beweging, elke intentie, elke energieverandering. Maar wat bovenal uitmaakt, is jouw mate van innerlijke ontwikkeling. Je authenticiteit, je moeiteloosheid… jouw innerlijke POWER. Aanwezig, gewaar, helder, vanzelfsprekend en daardoor tegelijkertijd zacht, no-nonsens en verfijnd.
Een heel duidelijk gekaderde omgang - met tegelijkertijd een zee van ruimte voor de ander - DAT is wat je kunt bieden als jouw eigen ontwikkeling gevorderd is. Als je zelf heel krachtig bent aan de binnenkant, kan je ook een ander krachtig laten zijn. Moeiteloos.
Deze weg, dit pad, kan met geen enkele tricks, systemen of harnachement gecompenseerd worden. Het is de authentieke weg van een absolute waarheid: Ben jij ECHT?!

Bijtgedrag bij hengsten zie je veel en wordt vaak gecorrigeerd. Als ook het feit dat ze snel té dichtbij staan en hierin drammerig, overrulend of imponerend kunnen worden. Maar wat je tegelijkertijd ook veel terugziet, is dat dit met één keer corrigeren niet opgelost is. Het moeten corrigeren lijkt niet op te houden, want het gedrag komt (magnetisch) steeds terug. Om de aantal seconden - soms letterlijk - moet er weer even verteld worden dat je niet wilt dat je hengst aan je gaat friemelen; dat hij wat verder van je af moet gaan staan. Heel, héél erg vermoeiend in essentie.
Dit gedrag blijft terugkomen, omdat corrigeren niet werkt. De kern zit namelijk in een andere hoek, namelijk dat de onderlinge relaties en leiderschapsverhoudingen niet duidelijk zijn. En bij een hengst gaat dit wat dieper dan veel mensen zich realiseren. Een hengst is immers alleen geïnteresseerd in de absolute KERN van jouw ontwikkeling. Jouw absolute binnenkant. Je kunt dan nog zoveel over lichaamstaal weten; als wat je doet niet heel erg diep aan de binnenkant MOEITELOOS geleefd wordt, heeft een hengst geen boodschap aan al je handelen. Dit maakt het werken met hengsten waanzinnig rijk! Het zijn zulke intense leermeesters. Voor mij is het één van de mooiste dingen omdat het een ongecensureerd, volmaakt magistraal, zwart-wit verhaal is. Je BENT wat je doet en jouw hengst wordt aandachtig, verfijnd, zacht, bereid tot ontwikkeling. Je bent het niet en alle aandacht verdwijnt als sneeuw voor de zon, de omgang wordt grover, het contact oppervlakkiger, fragmentarischer. Het leervermogen van jouw hengst vermindert, omdat hij aan de buitenkant met dingen bezig is, in plaats van dat hij verinnerlijkt.

Hengsten hebben vanuit hun natuur een enorme inner strenght meegekregen. Dat moeten ze ook hebben, willen ze in de natuur hun kudde veilig stellen en voortplantingsrechten krijgen. Een hengst wiens kudde in gevaar dreigt te zijn, kan besluiten om een roofdier aan te vallen i.p.v. te vluchten. Hun hormoonhuishouding is intens, veelvuldig. En, in onnatuurlijke omstandigheden, snel verstoord. Dit brengt een felheid aan primitief gedrag teweeg, wat enkel een waarachtige inhoud weer kan herstellen.

Om even terug te keren naar Yani. In deze eerste sessie zag je hem dus al binnen een paar minuten veranderen. Hersenpeinzend en expressief gapend stond hij het hele stuk over ruimte te verwerken, want “old habits die hard”. Hé, geen enkele opening te vinden? Nergens?
Waterdichtheid is goud waard in een psychisch proces, want als er nog openingen zitten is het voor een paard de moeite waard om te blijven proberen. Waterdichtheid zorgt ervoor dat iets heel snel verandert. Dit is een natuurprincipe.

Langzaam veranderde Yani in een paard met meer innerlijke heelheid. Zijn uitdrukking werd zachter. Hij werd gevoeliger en gerichter op de mens. Hij werd zich meer bewust van zichzelf en kreeg aandacht voor wat ook voor de ander belangrijk was. Het gesprek werd wederzijds, met een wederzijdse afstemming en een wederzijds respect.

Voor een jong paard zoals Yani is dit belangrijk. Hij is vijf en heeft nog veel levenservaring op te doen. HOE hij dit proces van zelfontplooiing in kan stappen, maakt de kwaliteit van zijn persoonlijkheid. Hoe rijker en zelfbewuster deze persoonlijkheid, hoe meer wijsheid en verantwoordelijkheid in zijn handelen.
Het was mooi om te zien hoe hij aan het begin van de tweede sessie - nadat we hem eerst een uur op stal gezet hadden - alles al geïntegreerd had. Dit getuigt van veel intelligentie en een korte latentieperiode. Jytte kon meteen met hem verder bouwen op de voorgaande elementen. Deze tweede sessie verliep heel vlot.

Tot vier sessies hebben we die dag gedaan. Met telkens een periode ertussen, waarin Yani het voorgaande kon verwerken. Van werken in de bak, tot lopen buiten. Zelfs een stukje met de trailer is aanbod gekomen, waar Yani normaal niet meer op wilde lopen. Maar nu vanuit deze nieuwe ontwikkelingen - en met een opbouw die psychisch bij hem paste - liep hij op een open vermaakte manier - zonder enige vorm van angst of spanning tot halverwege de trailer. Verder had ook nog gekund - want ik moest hem letterlijk tegenhouden - maar ik hou er niet van om dingen tot hun uiterste te vragen. Het genereert vaak veel meer waarde als je halverwege stopt, terwijl het paard graag nog langer zou willen. Dan heeft hij de volgende keer namelijk 3x zoveel zin.

Dit is typisch voor een dandy. Het zijn eigenlijk hele fijne, innerlijk vrolijke paarden. Ze hebben karakter en een eigen mening, maar zijn heel eager en ondernemend van het moment dat ze het gevoel hebben dat ze goed aangevoeld worden. Met andere woorden; een draak of een schone.

Dus ja, met een brede glimlach en voldaan gevoel naar huis.
En een diepe erkenning voor Jytte. Zo mooi om jou met Yani aan het werk te zien in alles!

Meer info over de Power 1-daagses vind je onder deze link.