Uw inschrijvingen Inschrijvingen (0)

Gymnastiseren van het paard: de echte balans ontstaat vanuit de kern, niet vanuit de vorm

10-03-2017

Soms heeft een paard niet altijd het makkelijkste lichaam om mee te beginnen maar dan kan je er toch nog hele mooie dingen mee bereiken, op relatief korte tijd.


Dit zijn wat resultaten van een Power 3-daagse die ik in maart had. Hrefna, het paardje op de foto’s, is een lang gebouwde IJslandse merrie. Wat meteen opvalt aan dit lichaam is de zwakke rug, weinige bespiering, spanning bij de darmen, weerstandsproblemen in de voorjaarsperiode. Een horizontale lift is voor dit paardje een behoorlijke uitdaging. Als ook de buiging naar rechts, omwille van haar slechte verticale balans. Hrefna is linksgebogen.

Op foto 3 - 4 - 5 zie je Hrefna na 3 dagen training tijdens deze Power 3-daagse. Ze is korter, compacter, haar achterhandgebruik en verticale balans zijn stukken verbetert, waardoor ze nu uit zichzelf mooie ongedwongen lengtebuigingen kan geven op beide kanten. Ze heeft voor haar standaard een behoorlijke horizontale lift en een veel werkbaardere en energiekere mindset. Ze is enthousiaster, werklustige, wakkerder en kan nu voor het eerst op een lichte energieverandering in het lichaam van de ruiter, een gedragen overgang naar de tölt maken. Dit was voorheen niet mogelijk. De volgende ontwikkelingsstappen voor haar zijn nu deze gedragenheid in de tölt te behouden.

In het geval van Hrefna heeft een verantwoorde wijze van gymnastiseren meer opgelost dan alleen het herstellen van scheefheid. Het heeft ook behoorlijk wat lichamelijke blokkades opgelicht en bijgedragen aan haar lichamelijke en psychische gezondheid.

Hoe is dit resultaat nu bereikt op drie dagen? Was het louter inzicht en techniek? Nee, de gouden combinatie zit in technisch inzicht te kunnen combineren met een krachtig gebruik van energie. Energie interactie vanuit het lichaam van de ruiter, naar het lichaam van het paard. En andersom. Een ingrediënt wat denk ik nog steeds dagelijks wordt onderschat.

Einstein deed 100 jaar geleden de revolutionaire uitspraak “Everything is Energy”. Een best gewaagde uitspraak om een eeuw geleden te maken, maar wel één die leidde tot een geheel nieuwe wetenschap. De helende en blokkade ontwindende werking wat het kan hebben in het lichaam is heel erg groot. Ik denk dat de Qi gong dat in de afgelopen eeuwen inmiddels ruimschoots bewezen heeft. Een paard gymnastiseren zou gelijk moeten staan aan een cranio, facia of osteopathie behandeling. Dit is de meerwaarde wat je als ruiter in je gymnastiserend rijden kunt leggen als je aan lagen voorbij de techniek reikt.

Ik denk dat het belangrijk is dat steeds meer mensen hier een breder perspectief over krijgen, want er worden binnen het gymnastiseren van paarden zoveel dingen gedaan die de lichaamsgezondheid niet verbeteren, maar verergeren. Dit leven is zo RIJK aan (wonderbaarlijke) elementen waar we als mens nog steeds maar een FRACTIE van begrijpen, laat staan beheersen. De echte kunst van het gymnastiseren van een lichaam is dat lichaam op zoveel lagen vrijmaken, dat de oorspronkelijke energie zich ongehinderd kan bewegen - en beweging zich weer optimaal kan manifesteren. Alleen dan kan de spirit van het paard, ongebonden en ongeremd, expressief en licht, diep, uitdagend en groots, opnieuw tot uiting komen!

Meer info over de Power 3-daagses vind je onder deze link.